Головна
Карта сайту
Контакти
Aвтотак на Facebook  Aвтотак на Twitter   044 230 02 35 (вартість дзвінків згідно тарифів вашого оператора)
 
 

CEE'D - від 9 077 грн/міс. RIO - від 9 363 грн/міс. Tiggo - від 9 283 грн/міс. SPORTAGE - від 14 068 грн/міс. Niro - від 12 563 грн/міс. NIVA - від 8 224 грн/міс. Stonic - від 9 071 грн/міс. LADA GRANTA - від 5 518 грн/міс. LADA 4x4 - від 5 672 грн/міс. X-RAY - від 6 931 грн/міс. VESTA - від 7 052 грн/міс. JAC J4 - від 6 535 грн/міс. JAC S2 - від 6 819 грн/міс.

Ринок придбання у групах: перезавантаження

серпень 2011: "Бердянськ діловий" (Дон. обл.); "Наша область" (Івано-Фр. обл.); "Городок" (АРК); "Високий замок" (Львів. обл.); "Факти та коментарі" (всеукр.

Бурхливий розвиток так званого ринку альтернативного фінансування привів до появи компаній, що пропонують свої послуги тим споживачам, які через певні причини не можуть або не хочуть ставати клієнтами банківських установ. Цьому немало сприяли самі банки, дотримуючись в останні роки досить жорсткої політики в плані вимог до потенційних позичальників. Недивно, що українці масово почали звертатися до альтернативних способів вирішення проблеми недостачі готівкових коштів.

Мабуть, однією з найбільш своєрідних для українського населення форм споживчої активності є придбання/купівля у групах. Ринок придбання товарів у групах в Україні сформувався ще задовго до кризи і скорочення банківського кредитування. Тільки за даними видатних операторів ТОВ "АВТО ПРОСТО" і ПрАТ "АІСЕ Україна", працюючих на автомобільному ринку, понад 41 000 українців вже отримали автомобілі через їх програми, а ще тисячі клієнтів стануть автовласниками в найближчому майбутньому. Ці цифри не дозволяють проігнорувати реально існуючий попит на такі послуги. Об'єм і потенціал цього ринку очевидні. Інша справа, що він відрізняється неоднорідністю і не всім зрозумілою специфікою. Звідси сприйняття купівлі у групах як "неправильного кредиту", а подібних компаній як "недобанки".

Слід зазначити, що існують оператори, діяльність яких викликає нерозуміння навіть у інших компаній-адміністраторів систем придбання у групах. Під виглядом "купівля у групах" такі компанії можуть запропонувати придбати ділянку землі, нерухомість, побутову техніку, автомобіль. Нерідко пропонують "все відразу і за три карбованці". Для тих, хто хоч трохи розбирається у функціонуванні системи покупи у групах, очевидно, що організація й адміністрування купівлі земельної ділянки і, скажімо, холодильника, повинні істотно відрізнятися. І тут закономірно закрадаються сумніви у здатності подібної компанії забезпечити придбання бажаного всіма клієнтами.

Чи є добросовісні оператори на ринку придбання у групах? Безумовно. Є ознаки, які допоможуть потенційному клієнтові відокремити "зерна від плевел" - добросовісного адміністратора від тих, хто не є такими. Передусім, це ім'я бренду яке добросовісний адміністратор не стане втаювати у своїх рекламних оголошеннях, що нерідко ще можна бачити на практиці. Також мають значення репутація і надійність партнерів-постачальників товару, що придбавався, кількість одиниць товару, що розподіляється щомісячно серед клієнтів програми, прозорість розподілу товару, соціальна активність компанії. Важливий момент: в договорі добросовісного адміністратора буде чітко вказано що йдеться саме про формування груп учасників з метою придбання товарів того або іншого виду, наприклад, автомобіля з вказівкою конкретної марки і моделі.

Для споживачів фінансових послуг, що сумніваються чи варто скористатися тією чи іншою пропозицією, є хороша новина: настають зміни. Недавні зміни в українському законодавстві віднесли адміністрування придбання товарів у групах до фінансових послуг. Найближчим часом мають бути розроблені умови ліцензування діяльності адміністраторів. Варто відмітити, що лідери ринку зовсім не чинять опір майбутньому ліцензуванню. У серйозних адміністраторів вже давно визріло розуміння того, що формалізація й уніфікація правил діяльності сприятиме розвитку систем придбання у групах і захистить споживача від недобросовісних операторів, що приведе до кращого сприйняття суті цієї послуги суспільством.
Таким чином основа для глибоких та якісних перетворень на вітчизняному ринку купівлі у групах закладена.

Артем Пограничний

 

| | More